Lite snack och mycket verkstad

Revolution Slider Error: Slider with alias slider_pioneers not found.
Maybe you mean: 'classicslider1' or 'slider_dna' or 'slider_platsen' or 'slider_smak' or 'slider_himla' or 'slider_vimla'

Go’ eller? Svar ja!

Bokstavligen över en natt har Sveriges andra stad berikats med ännu ett halvdussin attraktiva matställen. 4 juni slog de första pionjärerna upp portarna med stans bästa streetfood och seafood – och fräsch frukt och grönt på toppen.

Tillsammans är de sex aktörerna en kraftfull magnet som drar till sig både resenärer och sugna förbipasserande. Och att döma av premiärgästernas betyg har Jubileumsplatsen alla möjligheter att bli sommarens hetaste mötesplats i Göteborg. Hamburgare, korv, fisk och skaldjur sida vid sida med superfräscht vegetariskt, asiatiskt, frukt och bär – utbudet är betydligt större än första anblicken antyder.

Pionjärerna som inte tvekade att hoppa ombord består av både slipade veteraner som nya entreprenörer. Asia To Go, Gourmet Korv, Pigpen by The Barn, Fruit & Berry, The Salad Bar och La Fesque lagar vitt skilda rätter utifrån en gemensam dubbel drivkraft: servera god mat och hjälpa till att bygga kulturen kring den nya mötesplatsen.

Välkommen för en skön lunchpaus – eller varför inte köpa med något på väg hem.
 

Revolution Slider Error: Slider with alias slider_barn not found.
Maybe you mean: 'classicslider1' or 'slider_dna' or 'slider_platsen' or 'slider_smak' or 'slider_himla' or 'slider_vimla'

Framtidens vuxna först ut på Jubileumsplatsen

Självklart stod barnen först när Jubileumsplatsen äntligen invigdes idag 4 juni. Det är ju för framtidens vuxna och blivande generationer som vi planerar och bygger Västsveriges nya mötesplats för resor, jobb och tillväxt.

Dagens första hedersgäster var ett tjugotal barn från Galaxgatornas förskola i Bergsjön och Finngösa förskola i Partille som redan verkade ganska hemtama. Samarbetet med skolorna har pågått ett bra tag, med fokus på hållbarhetsfrågor ur barnperspektiv. Barnens hållbarhets-labb är fullt av maskar, bin, humlor, kompost, jord och blommor – kort sagt ett litet pedagogiskt kretslopp i miniatyr.

-De tycker att detta är jättespännande och jag kan bara hålla med, säger Lena Ericsson, förskolechef Östra Göteborg som tillsammans med Partille-kollegan Fredrika Björnerud är glad över varje möjlighet till möten mellan barn från olika delar av stan. Det är jätteviktigt att vi kan använda Jubileumsplatsen för den sortens vardaglig integration.

Oskar Karlsson på Jernhusen tog emot barnen bland planteringar och kompostjord, där det redan blommar för fullt.
-Det känns så kul att äntligen kunna visa upp allt det spännande som barnen har varit delaktiga i under våren. Nu hoppas jag att fler barn och vuxna ska hitta fram till denna vackra mötesplats.

4 juni mingel när Jubileumsplatsen invigdes.

Mänskliga möten i strålande sol

Invigningen av Jubileumsplatsen den 4 juni lockade närmare 300 inbjudna gäster att mingla, äta, dricka och lära känna stans nya mötesplats. Med mat, musik och strålande sol fick de ett fint första smakprov på RegionCity, framtidens centrala nav för möten, jobb och tillväxt i hela Västsverige.

-Det är människorna som gör platsen, betonade regionchefen Urban Hammarlund. Om folk trivs tillsammans mellan själva husen i en ny miljö, då blir helhetsupplevelsen bra. Därför har vi satsat på att bjuda in till denna levande testarena. Meningen är att vi tillsammans med resenärer och göteborgare ska prova oss fram till de bästa lösningarna. Idéerna som överlever är de som leder till innovation och tillväxt.

Premiärdagens besökare kunde ta del av sex olika temastationer, där medarbetare från Jernhusen berättade om allt från materialval till biologisk mångfald och kretslopp. I vårt nya showroom kan man studera modeller av de blivande husen.

Den första resan inleddes spikrakt mot framtiden, i form av ett tjugotal förskolebarn som själva fick inviga en spännande plats på deras egna villkor. Hållbar kultur byggs ju bäst av det som redan växer.
 

Revolution Slider Error: Slider with alias slider_aretsbild not found.
Maybe you mean: 'classicslider1' or 'slider_dna' or 'slider_platsen' or 'slider_smak' or 'slider_himla' or 'slider_vimla'

Nu börjar vi ge form åt Stationsplatsen

Nu inleds arbetet med att gestalta platsen för det framtida resandet. Namnet är Stationsplatsen, och den blir ”paradingången” till hela RegionCity med sitt utbud av smart kollektivtrafik, lockande butiker, trivsamma matställen och attraktiva arbetsplatser.

Stationsplatsen placeras rakt ovanför blivande Västlänkens station, där norra gaveln av Nils Ericsson-terminalen ligger idag. Platsen och byggnaderna runtom utvecklas av staden, Västtrafik, Higab och Jernhusen i nära samarbete.

När kommer du hit nästa gång?

Mer än hälften av premiärgästerna planerar att komma tillbaka till Jubileumsplatsen inom en vecka, och var fjärde inom en månad. Det framgår av den undersökning vi genomförde i samband med dagens invigning, där besökarna via nättjänsten Mentimeter fick svara på frågan: ”När kommer du nästa gång?”